Gümüşhane ’de Gezilecek Yerler

Gümüşhane ’de Gezilecek Yerler

Zigana Kayak Merkezi

Gümüşhane il merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan bu kayak merkezi Karadeniz bölgemizin en güzel kayak merkezlerinden biridir. Aralık-Nisan ayları arasında hizmet eden bu kayak merkezine yolunuz düşerse mutlaka gelmelisiniz.

Limni Gölleri

Limni Gölü, Torul ilçesi Zigana Köyü sınırları içerisinde bulunan 1700 rakımlı Saronay Yaylasındadır. 1999 yıllında mesire yeri ilan edilen göl 2004 yıllında ise A tipi Mesire alanı ilan edilmiştir. 2005 yıllında ise Limni Gölü 20 yıllığına kiraya verilmiştir.

Burası muhteşem bir alandır. Buraya her yıl binlerce insan akmaktadır. Burada Sarıçam ve ladin ağaçların oluşturduğu harika manzarayı görmelisiniz. Burada zaman zaman yaban hayvanlarına da rastlamanız mümkündür. Kesinlikle yolunuz düşerse gelmelisiniz.

Karaca Mağarası

Torul İlçemize bağlı Cebeli Köyü içerisindedir. Şehir merkezine yaklaşık 17 km uzaklıktadır. İlk olarak 1983 yıllında keşfedilmiştr. 1996 yıllında ise Turizme kazandırılmıştır.

Mağaray girdiğinizde burada Sarkıt, dikit sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz.

Mağara özellikle Solunum hastalıklarına iyi gelindiği söylenir. Yolunuz düşerse hem şifa kaynağı hem de doğal güzelliğe sahip bu mağarayı ziyaret etmenizi öneririm.

Kov Kalesi

İlimizde bulunan bu kale merkez ilçeye bağlı Esenyurt  diğer ismi ile Kov Köyün sınırları içerisindedir. İl merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Kaleye ulaşmak için 14 km asfalt yol yaklaşık 6 km toprak yolla ulaşabilirsiniz.

Kalenin olduğu yerde antik bir kent olduğu söylenilir. Kale etrafı sit alanı ilan edilmiştir. Bu kale bölgemizde bulunup günümüze kadar ulaşan nadir kalelerden biridir. Yolunuz düşerse uğrayın derim.

Santa Harabeleri

17.yüzyılda Rumlar tarafında kurulan bir kenttir. Bu kent daha çok yaylayı andırmaktadır. Buraya bakıldığında tarihi dokusu ve doğal güzelliği ile göz kamaştırmaktadır.

Günümüzde ‘Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olan Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganli, Çakallı olmak üzere yedi mahalle, üç yüzü aşkın evden oluşmaktadır.

Her mahallede bir kilise her sokakta tarihi bir çeşme bulunur. Kültürel zenginliği ile bilinen harabe kentine mutlaka uğramalısınız. Bu kent Trabzon ve Gümüşhane illeri sınırlarında bulunur.

Kürtün Barajı

Gümüşhane’de, Harşit Çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1999-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Doğankent projesi kapsamında yapılan 18 barajdan biridir.

Ön yüzü beton olarak inşa edilen baraj bu özelliği ile ülkemizde bir ilke imza atmıştır. 2003 yıllında hizmete açılan baraj gövde yüksekliği 113 metredir.

Gölde gerek balık avlanmak gerekse göl etrafında piknik yapmak için bulunmaz bir yerdir. Yolunuz düşerse mutlaka geliniz.


Gümüşhane Tomara Şelalesi

Şiran İlçe merkezine 14 km uzaklıkta bulunan bu şelale Seydibaba Köyünde bulunur. Şelalenin suları, tepe yamacından, kayaların arasından ve yer altından çıkarak, yere dikey olarak akmakta ve yatağını oluşturmaktadır.

En önemli özelliği hemen kaynağında oluşmasıdır. Burada çıkan su buz gibidir. Burada birçok türden ağaç bulunmaktadır. Buradan 25 metre yükseklikte akan su ve ağaçların oluşturduğu manzarayı hayal etmenizi istiyorum. Yaz mevsiminde sevdiklerinizi yanınıza alıp buraya gelebilirsiniz.

Satala Antik Kenti

Gümüşhane ilimizin Torul ilçesine bağlı Satala yâda sadak olarak da bilinen köyünde bulunur.  İlçe merkezine 28 il merkezine yaklaşık 99 km uzaklıkta bulunur. Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen bu kenti kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.


Gümüşhane Krom Vadisi

Gümüşhane ilimize bağlı Yağlıdere köyün sınırlarında bulunur. İl merkezine yaklaşık 39 km uzaklıktadır.  1923 yıllına kadar burada Rum aileler yaşıyordu.

Nüfus mübadelesinden sonra Yunanistan’a göç eden aileler bir kenti de yetim bırakmışlardır. Vadi boyunca birçok tarihi yapı bulunur. Bunlar hepsi tescillenmiştir.

Burası her tarafı tarihi dokusu ve doğal güzelliği ile göz kamaştırmaktadır. Ayrıca burası maden bakımında da zengindir.  Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayınız.

Gümüşhane Tohumoğlu Köprüsü

Gümüşhane-Erzurum yolunun Tohumoğlu kesimindedir. 1575 Ferruh Zad Oğlu Halebî tarafından yapılmıştır. Selçuklu eseri olduğu bilinen bu köprü ilimiz için önemli bir yapıdır.

İlimizde toplam 41 adet tarihi köprü bulunmaktadır. Bu köprülerin çoğu Osmanlı dönemine aittir. Yolunuz Buraya düşerse bu tarihi köprüleri görmeye gelmelisiniz.

Yazar AK

Yazar AK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: