Ankara ’da Gezilecek Yerler

Ankara ’da Gezilecek Yerler

Ülkemizin başkenti Ankara da gezilecek görülecek yerler hakkındaki yazımızın sizlere zaman kazandıracağı düşüncesindeyiz. İşte Ankara’da gezilecek yerler;

Hamamönü

Ankara’de gezilecek yerler, birkaç müze ile sınırlı diyenlere önerebileceğim bu muhteşem semt, şehrin en turistik yerleri arasında. Ankara’nın bürokratik havasına meydan okuyan bu semtte kaybolarak gezin. Bünyesinde barındırdığı tarihi ve turistik yerlere göz atın. Olmadı, bir cafeye oturup, kumda Türk kahvesinin keyfini çıkarın. Koskoca şehrin içine saklanmış, Osmanlı havasının hakim olduğu Hamamönü‘ne bayılacaksınız.

Ankara Kalesi

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, şehrin sembolü olarak bilinen Ankara Kalesi, şehirde en iyi manzarayı izleyebileceğiniz yerlerden. Kaleden içeriye girdiğinizde hayatın burada da devam ettiğini göreceksiniz. Tarihi evler restore edilerek şık bir görünüme kavuşturulmuş. Kaleiçi adı verilen yerde (İç kaleye gelmeden önce) bir de turist ofisi bulunuyor. İhtiyacınız olan bilgileri buradan aldıktan sonra, etrafta bulunan restoranlara da göz atabilirsiniz.

İç kaleye giderken, ev yapımı hediyelik eşya satan teyzelerden, sevgilinize/annenize çok güzel birkaç hediye alabilirsiniz. Surlara çıktığınızda ise, tüm Ankara, ayaklarınız altında kalıyor. Eşsiz manzarayı surların üzerinden seyredin, surlarda dikkatli yürüyün ve bu kaleyi sadece gündüz ziyaret edin. Ankara’da görülmesi gereken yerler arasında olan bu kaleyi es geçmeyin.

Çengelhan Rahmi Koç Müzesi

Ankara kalesinin hisar kapısı tarafından çıktığınızda hemen sol çaprazında göreceğiniz müze, Çengelhan Rahmi Koç Müzesi olacaktır. Daha çok çocuklu aileler için güzel bir deneyim olsa da, yetişkinlerin de, Ankara gezilecek yerler listesine ekleyebileceği, oldukça ilgi çekici bir müze diyebilirim. Müze içerisinde, eski model lüks arabalardan motosikletlere, ilk bilgisayarlardan fotoğraf makinelerine, aklınıza gelebilecek binbir çeşit eseri görebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Rahmi Koç Müzesi’ne 2-3 dakika yürüme mesafesinde bulunan Anadolu medeniyetleri müzesi, Türk turistlerden çok, yabancı turistlerin ilgi gösterdiği yerlerden. Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın birleştirilmesiyle oluşmuş müze, başlı başına tarihi bir yapı. Paleotik çağdan günümüze kadar İnsanlık tarihinin kronolojik sunumuna ev sahipliği yapan bu müzeye de göz atın derim.

Hacı Bayram Veli Camii ve Augustus Tapınağı

Ankara‘da bulunan camilerden en bilindikler arasında olan Hacı Bayram Veli Camii, çevresindeki tarihi yapılar ile, Ankara’da görülecek yerler arasında. 1427 yılında yapıldığı bilinen camii, biraz huzuru arayan ve manevi duygularını tazelemek isteyenlerin vazgeçilmez adreslerinden.

Augustus Tapınağı ise, hemen caminin yanında bulunmakta ve Roma döneminden günümüze kalmış en önemli eserlerden biri olarak biliniyor. Henüz kalıntıdan öteye gidemiyor olsa da, çok yakında yenilenerek güzel bir yer olacağına inandığım yerlerden.

Julian Sütunu

Hacı Bayram Veli Camii’ne yürüme mesafesinde olan bu sütun, özellikle Ankara’da gezilmesi gereken yerler arasında olmasa da, hazır camii yakınlarında iken 1-2 dakikalığına bir göz atabileceğiniz yerlerden. Roma’nın en büyük imparatorlarından olan Julian, 362 yılında yaptırmış bu sütunu. Kentin en eski yapılarından olan bu sütunu, sırf bu yüzden görebilirsiniz.

Seğmenler Parkı

Ben sonbaharda gitmiştim bu parka. Sırf bu yüzden gitmiştim aslında, güzel birkaç fotoğraf karesi yakalarım diye. Beklediğimden fazlasını vermese de, fotoğraf ve doğaya ilgisi olanların, Ankara görülecek yerler listesine ekleyebileceği güzel yerlerden. Yaz aylarında birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığı söylenen seğmenler parkı, Ankaralılar için de, güvenli sabah koşusu yapabileceği yerlerden biri olarak biliniyor.

Estergon Kalesi

Macaristan’da bulunan kalenin bir kopyası olarak yapılmış olsa da, görkemli yapısı, manzarası ve bünyesinde bulunan müzesi ile, es geçilmemesi gereken yerlerden diyebilirim. Kırgız Sofrası adlı mekanda geleneksel kıyafetler giyerek, geleneksel yemekler yiyebilir ve terastan güzel bir manzara seyredebilirsiniz. Kalenin hemen yanındaki küçük şelale değil de, kalenin karşısında (karşı yolda) iki büyük şelale göreceksiniz. İşte bu iki şelale için bile Estergon Kalesi ziyaret edilebilir.

İkinci Meclis Binası

Öncelikle, Birinci Meclis’de fotoğraf çekmek yasak. Ayrıca, İkinci Meclis, Birinci Meclise nazaran daha güzel diyebilirim. Bunun yanında, Birinci Meclis’de müzekart geçerli değil, İkinci Meclis’de geçerli.

Cumhuriyet Müzesi olarak da bilinen İkinci Meclis, 1924’te kurulmuş bir bina. Günümüzde Meclis’de bulunan hemen hemen her yeri görebiliyor ve dilediğiniz gibi fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bu yüzden, eğer iki meclis arasında seçim yapacak olursanız, kesinlikle İkinci Meclisi ziyaret edin derim.

Anıtkabir

Ve en önemlisi Ulu Önder Atatürk’ün kabrinin bulunduğu yer, Anıtkabir. Her köşesinde farklı bir anlam ve ayrıntıların gizli olduğu, yoğun duygular ile dolu olan çok özel bir yer. Anıtkabir’i 10 kasımda ziyaret etmenin anlamı büyük olsa da, diğer günlerde de ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Anıtkabir’de bulunan müzeyi dolaşın, aslanlı yoldaki heykellere göz atın ve en önemlisi, askerlerin nöbet değişimi yaptığı anı yakalayın.

Eymir Gölü

Ankara’da hafta sonu için en güzel seçeneklerden biri, Eymir Gölü olacaktır. İster göle karşı güzel bir kahvaltı, isterseniz güzel bir piknik ile gününüze anlam katabilirsiniz. Gölün giriş kapısından ilk tesisisin bulunduğu yere 25-30 dakika yürüyeceğinizden dolayı size tavsiyem, gölün girişine gelmeden önce Arda bisiklete uğrayıp bir bisiklet kiralamanız olacaktır. Araçlarınızı gölün girişinde bırakmak zorundasınız. Gölün iç kısmına araçlarınız ile girmek istiyorsanız, 100-150 tl karşılığında yıllık abone kartı alıyormuşsunuz. Tabi, Ankaralılar için güzel olsa da, sadece bir kez ziyaret edecek olanlar için gerekli değil.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ankara’da gezilecek ve görülecek yerler arasında en anlamlı yer, bana göre Ulucanlar Cezaevi Müzesi‘dir. Koskoca bir devrin çığlıklar içinde yok oluşuna tanıklık etmiş olan Ulucanlar Cezaevi, günümüzde bir müze olarak faaliyet gösteriyor. Hücre odalarından koğuşlara, avlulardan banyolara ve mutfaklara, karış karış gezebileceğiniz bu müzede, tüyleriniz ürperecek, kah sövecek, kah isyan edecek, milletimizin bu büyük ayıbını görebileceksiniz.

Kuğulu Park

Küçük bir gölü olan oldukça küçük bir parktır, Kuğulu Park. Özellikle gidilmesi gereken turistik bir park olmasa da, harikalar diyarına veya Göksu parkına gidemeyenler için küçük bir tesellidir. Birkaç kuğunun, kazların ve ördeklerin bulunduğu bu parkta, kahvaltı için güzel bir mekan ve küçük bir şelalenin dışında pek bir şey olmasa da, Ankara’da gezilmesi gereken yerler arasında olabilecek parklardan.

Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara’da en çok adını duyacağınız caddelerden biri de Tunalı Hilmi Caddesi olacaktır. Hemen kuğulu parkın yanından ulaşabileceğiniz bu cadde, gayet kalabalık caddelerden ve birçok cafeyi burada bulabilirsiniz. Akşamları daha hareketli olduğu söylenen bu caddeyi de, Ankara’da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Ankara Etnografya Müzesi

Türk kültürünün ve tarihinin en iyi örneklerine ev sahipliği yapan, Ankara Etnografya Müzesi, 15 yıl gibi uzun bir süre Atatürk’ün kabrine ev sahipliği yapmış bir müze. Günümüzde bir zamanlar Atatürk’ün kabrinin bulunduğu yer, sembolik olarak anıt olarak görülebiliyor. Ayrıca, müze içerisinde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait geleneksel yaşam, cam vitrinlerin arkasında tasvir edilmiş. Silahlar, geleneksel Türk kıyafetleri ve madeni paralar gibi daha birçok Türk kültürüne ait eserleri bu müzede görebilirsiniz.

Resim ve Heykel Müzesi

Etnografya Müzesinin hemen yanı başında bulunan bina, Ankara Resim ve Heykel Müzesi‘dir. Bu müze, özellikle resme düşkün olanların Ankara’da gezilecek yerler listesine eklemesi gereken yerlerden. Binlerce resim ve heykel tüm güzelliği ile, ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatıyor.

Kızılay Meydanı

Ve meşhur Kızılay Meydanı. Ankara’da gezilecek yerler bakımından popüler olan birçok yere bu meydandan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ankaralılara adres sorduğunuzda, nerede olursanız olun hiç fark etmez, ”Git git Kızılay Meydanına git orada bulursun” derler. Meydan, 1 TL’ye 5 simit alabileceğiniz oldukça işlek bir meydandır. Ankara’da gece hayatı için plan yapıyorsanız, tüm Kızılay fasıl mekanlarına, barlarına bu meydandan yürüyerek rahatlıkla gidebilirsiniz.

Gençlik Parkı

Ulus’ta bulunan Gençlik Parkı, daha çok lunaparkı ile biliniyor diyebilirim. Ankaralılar tarafından, mantıklı sebeplerden dolayı pek sevilmeyen bir yer olarak da bilinmekte. Fakat, gündüz veya sabah gidecek olursanız, güzel kahvaltı mekanları veya oturup bir şeyler içebileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz. Akşamları Ulusun geneli sıkıntılı bir yer olduğundan dolayı, akşam bu parkı ziyaret etmenin pek iyi fikir olduğunu söyleyemem. Ama, şehrin sembolü haline gelmiş bu parkı da, es geçmeyin derim

PTT Pul Müzesi

Yine Ulus’ta bulunan bu müze, on binlerce Ankaralının her gün önünden geçtiği, fakat 5 dakika ayırıp da içeri göz atmadığı bir müze diyor, sevgili güvenlik görevlisi abimiz. Çok etkileyici bir müze olmasa da, müze ve sanata düşkün olanların Ankara’da gezilecek yerler listesine ekleyebileceği yerlerden. Modern bir yapıda olan bu müzede, Dünya pulları, Osmanlı Devletinin kullandığı pullar, Anadolu Hükümet pulları, Türkiye Cumhuriyeti pulları gibi koleksiyonları görebilirsiniz. Bunun yanında, nostaljik PTT alanlarını da bulabilirsiniz. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz bu müzeye 5 dakikalığına uğramaktan zarar gelmez.

Ziraat Bankası Müzesi

PTT Pul Müzesine 2 dakika yürüme mesafesinde olan, Ziraat Bankası Müzesi, yine pek çok turist tarafında es geçilen, fakat Türkiye’deki bankacılık gelişimini en iyi şekilde gösteren tarihi eserler ile, sevebileceğinizi düşündüğüm yerlerden. İster tek başınıza, isterseniz grupla gidin. Siz içeri girmeden rehberiniz hazır oluyor ve rehber eşliğinde güzel bir 10 dakika geçiriyorsunuz. Müzede, ilk kasalardan, teftiş ve kara deftere, 1928 tarihli yevmiye defterinden, muhtelif yazı ve hesap makinelerine, bankacılıkla ilgili birçok eseri görebiliyorsunuz.

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi

Çankırı caddesi üzerinde bulunan Roma Hamamı Açık Hava Müzesi, Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar stelleri ile ön plana çıkıyor. Bölümlere ayrılmış olan bu antik yer, hamam binası, sütunlu yol ve açık hava müzesi ile, ağırlıklı olarak Roma dönemi kalıntılarına ev sahipliği yapmakta. Ankara gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bu hamama, ulus meydanından yürüyerek 10-15 dakikada ulaşabilirsiniz.

Türk Hava Kurumu Müzesi

Türk havacılığının aşamalarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuş bu müze, Ankara tren garına yürüme mesafesinde bulunuyor. Tarihi paraşüt kulesinin hemen yanında bulunan müzede, havacılık ile ilgili maketler, resimler ve birçok uçak heykelini görebilirsiniz. Bahçesinde ise, 1-2 uçak dışında bir şey bulunmuyor.

Kore Anıtı

Türk Hava Kurumu müzesinin hemen yanında bulunan Kore Anıtı, Kore’de insanlığın bağımsızlığı uğruna çarpışmış Türk askerlerinin şanlı ve unutulmaz zaferlerini ebedileştirmek için dikilmiş. Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. kuruluş yıldönümünde, ulusumuza Kore Cumhuriyeti tarafından 1973 yılında armağan edilmiş bir anıt. Anıtın hemen yanındaki duvarda, Kore’de savaşmış Türk askerlerinin adını, baba adını ve rütbelerini de görebiliyorsunuz. Ankara’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz farklı yerlerden olan bu anıta da, bir göz atın derim.

Kocatepe Camii

Ankara’da en çok beğeneceğinizi düşündüğüm Kocatepe camii, Kızılay’ın üst tarafında, yüksekçe bir tepe üzerine kurulmuş, Ankara’nın sembollerinden olan heybetli bir camidir. 7.5 ton ağırlığındaki dev avizesi, göz kamaştıran mimarisi, mihrabı, kapısı ve çinileriyle, mutlaka göz atabileceğiniz muhteşem bir yapıt.

Mogan Gölü

Ankara’da gün batımını en iyi izleyebileceğiniz yerlerden olan Mogan Gölü, bisiklet yolları, cafe ve restoranları ile, güzel zaman geçirebileceğiniz yerlerden. Gölün hemen yanında bulunan iskele restorana gidin, balık ekmek eşliğinde göl manzarasını seyredin. Olmadı göl etrafında bisiklete binin veya yürüyüş yapın. O da olmadı kayıklara binerek gölün etrafında dolaşın. Gölbaşında bulunan bu gölü Ankara’da gezilecek yerler listenize ekleyin. 10 dakika da olsa bu göle bir göz atın derim.

Harikalar Diyarı

Harikalar Diyarı Parkı, daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği bir yer olarak bilinse de, içindeki çocukluğu canlı tutmak isteyenlerin de sevebileceği oldukça renkli bir yer. Lunapark, kayık turu, masal adası, mini golf sahaları, tertemiz havası ve yeşilliği ile, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden bir yer. Parkta adım başı güvenliğin olması, parka metro ile ulaşımın kolay olması, giriş ücretinin olmaması, bu parkı çekici kılan özelliklerden. Dev Güliver heykeli ile ünlü olan Harikalar Diyarını da Ankara’da gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin derim.

Göksu Parkı

Eryaman’da bulunan Göksu Parkı, Ankara’nın en büyük parklarından biri olarak biliniyor. Eski Susuz Göleti üzerine kurulmuş bu parkta yapılacak birçok aktivite bulabilirsiniz. Bir sabah göle karşı güzel bir kahvaltı veya bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Park içerisinde, birçok restoran ve cafenin yanında, piknik ve dinlence yerleri de bulabilirsiniz. Kızılaydan biraz uzak olmasına rağmen tek minibüs veya otobüs ile parka rahatlıkla ulaşabileceğinizden dolayı, bu parka göz atmakta yarar var.

Hava Kuvvetleri Müzesi

”Havacılık sevgisini daha geniş kitlelere aşılamak” sloganıyla yola çıkmış ve 18 eylül 1998 yılında açılmış bir müze. Havacılığa meraklı olanların sevebileceğini düşündüğüm yerlerden biri olan hava müzesi veya Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi, uçak motorlarından silahlara, yolcu uçaklarından savaş uçaklarına çok geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzede fotoğraf makineleri ile fotoğraf çekemiyor, fakat cep telefonları ile dilediğiniz kadar fotoğraf çekebiliyorsunuz. İlginç bir uygulama olsa da, sonuçta fotoğraf çekebiliyorsunuz. THK müzesini veya hava kuvvetleri müzesini, en azından birini Ankara’da gezilecek yerlerlistenize ekleyin derim.

Ahmet Hamdi Akseki Camii

Bilkent köprüsü durağında inerek ulaşabileceğiniz bu camii’de teknolojinin son ürünleri kullanılmış. Otomatik açılan kapılar, şifreli/ışıklı ayakkabılıklar ve modern yapıda inşa edilmiş iç yapısı ile, farklı bir camii görmek isteyenlerin göz atabileceği yerlerden. Caminin alt katında, Kuran-ı Kerim’lerin sergilendiği vitrinler ve dini kitapların satışının yapıldığı bir yer de bulunuyor. Farklı bir havası olan Ahmet Hamdi Akseki Camii‘ne de bir göz atabilirsiniz.

Dikmen Vadisi

Yemyeşil bir alan içerisinde bulunan Dikmen Vadisi, Dikmen ve Ayrancı semtleri arasında bulunan çukur bölgede yer alıyor. Etrafında muhteşem çevre düzenlemesi yapılmış olan park, sizi şaşırtabilir. Vadinin bulunduğu yerde, neden buraya bu kadar önem veriliyor ?, neden ziyaretçiden çok güvenlik görevlisi var ? diye düşünebilirsiniz. Düşünmeyin, çünkü hemen karşı binalardan birinde Melih Gökçek’in evi varmış. Bu yüzden, dikmende oturanlar sanırım, gecenin 4’nde de bu parkta koşuya çıkabilirler.

Yazar AK

Yazar AK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: