Adana ’da Gezilecek Yerler

Adana ’da Gezilecek Yerler

Adana 2014 Sayımlarına göre 2.1 Milyon nüfusuna ulaşıp, Türkiye’nin en kalabalık şehirler arasında 5. sırayı almıştır. Akdeniz Bölgesindedir. Adana her ne kadar Türkiye’nin bir miktar gelişmiş sayılabilecek şehirlerinden biri olsa da otel bakımından en fakir şehirlerinden biridir. Bu Adananın önemli bir eksiğidir

Adana’nın gezilecek ve görülecek yerleri müze, antik kentler, kilise, kale, manastır oldukça geniştir.

Ayrıca Türkiye’nin En sıcak şehirlerindendir.

Adana Merkez Sabancı Cami

Adana Merkez Sabancı Camii: Sabancı merkez cami 1998 yılında faaliyete girmiştir. Türkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Cami’nin mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı’na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü’ne devredilmiştir.

Adana Ulu Cami: (Ramazanoğlulları Cami)

Adana Ulu Cami: Adana Ulu Camii asıl adıyla Ramazanoğulları Camii 16. Yüzyıldan kalma ve günümüzde hala ibadet edilen tarihi bir camidir. 1988 yılında Sabancı Merkez Camiiyapılana kadar Adana’nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur. 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmaya başlanılan camii 1541 yılında oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yapımı tamamlandı. 1998 Adana Ceyhan Depremi’nde hasar gören camii, 1998-2004 yılları arasında onarılıp tekrar ibadete açılmıştır.

Adana Merkez Park

Adana Merkez Park: Sabancı Merkez Camii ile birlikte nehrin kenarında yer alan devasa alan gerçekten botanik bir nefes alanıdır. Oldukça geniş çim alanda, çeşitli ağaçlar ve doğanın huzuru Avrupai merkez kent park kültürünün önemli bir örneğidir.

Adana Tren İstasyonu

Adana Tren İstasyonu: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 6. Bölge Müdürlüğü Bünyesinde, Adana Şehir Merkezinde Sular Mevkiinde Hizmet Vermektedir. 1912 Yılında Tamamlanan Adana Garı; Ana Binası, Lojmanları Ve Bakım-Tamir Atölyeleri Ile Kentin Orta Kesiminde Yaklaşık 450 000 M² Büyüklükte Bir Alanı Kaplamaktadır. Önünde Uğur Mumcu Meydanı Bulunmaktadır. Bu Meydana Üç Büyük Sivri Kemerle Açılan, Geniş Ve Yüksek Bir Mekana Sahip Olan Orta Bölümde Bekleme Salonu, Gişeler, Danışma Ve Eşya Emanet Bölümü Gibi Standlar Yolculara Hizmet Vermektedir. Soldaki Bölümün Üst Katında Hareket Memurluğu, Gar Müdürlüğü Ve Vip Salonu Vardır. Binanın Sağında Ve Solunda Ayrıca Lojmanlar Mevcuttur. İstasyonun, Yolcu Trenleri Için Üç Peronu Bulunmaktadır. Bu Peronlardan, Adana-Mersin-Adana Hattında Günde En Az 60 Sefer Yapılmaktadır.

Çoban Dede Parkı

Çoban Dede Parkı: Çoban Dede’nin mezarının bulunması ve türbeye dönüştürülmesi hakkında anlatılan en yaygın hikayelerden biri şöyledir; Zamanın birinde toprak almak amacıyla Çoban Dede’nin mezarının bulunduğu tepeye iş makinaları ile çalışmaya gidilir. Ancak ne yapsalar ne etseler bir türlü iş makinalarını çalıştıramazlar. Çalışanlarında tepeye kepçe vurmaları ile birlikte kepçeleri kırılır. Bir süre sonra Çoban Dede’nin mezarının fark edilmesiyle çalışmalar durdurulup tepe türbeye dönüştürülür. Tabi ki bu anlatılanlar bir rivayetten ibarettir.

Çobandede Türbesi

Adana Kalesi

Eski çağlarda şehirleri çevreleyen kaleler içinde yaşanıyordu. Adana ’nın da eski bir yerleşim merkezi olduğunu hesaba katarsak bu şehrin de bir kalesi olması gerekir. Şu anda Adana’da Ankara veya Kayseri’deki gibi günümüze kadar sağlam ulaşabilmiş kale veya sur kalıntıları göremiyoruz. Bu konuya katkısı olması ümidiyle bu başlığı açmaya karar verdim. Konunun ehli değilim; bildiğim kadarını aktarmaya çalışacağım.

Adana Kalesi ile ilgili ilk bildiğimiz ilkçağlarda yapıldığıdır. Bunun dışında bu zamanlardaki kalenin genişliği veya boyutları hakkında tahminlerden öteye gidemiyoruz.

Zamanla değişik devletlerin himayesine giren Adana, Harun Reşid’in halifeliği döneminde Abbasiler’in eğemenliği altına girmiştir. İşte bu dönemde (781) mevcut kale yıktırılarak yerine daha büyük bir kale yaptırıldı. O zamanki kentin sınırlarını doğuda Seyhan Nehri kuzey, güney ve batıda ise kale surları belirliyordu. Evliya Çelebi seyahatnamesinde kaleyi “Dört köşeli çevresi dört yüz adımdır. Yedi kulesi, iki kapısı vardır” şeklinde anlatır. Burada bahsedilen kale kapılarından birisi Taşköprü’den şehire girişte bulunur. Halen bu semtin adı Kalekapısı olarak geçer. Diğeri ise Küçüksaat meydanında bulunan Kemeraltı camii civarındadır. Bu kapıya da Tarsus yönünde olmasından ötürü Tarsus Kapı ismi verilmiştir. Bu sebepten ötürü Kemeraltı Camii, Tarsus Kapı camii olarak da adlandırılmaktadır.

Adana şehri 1833-1840 yılları arasında Osmanlı’ya karşı ayaklanan Kavalalı Mehmet Paşa’nın oğlu İbrabim Paşa’nın yönetimi altına girer. Ancak İbrahim Paşa Adana’dan çekilirken arkasında fazla bir güç bırakmamak için önce şehirdeki cephaneliği havaya uçurmuş, sonrasında da kalenin surlarını yıktırmıştır (1836). İşte bu da Adana Kalesi’nin sonunu getirmiş, bu dönemden sonra da surlar tekrar yapılmamıştır.

Daha sonlarda da imar çalışmaları altında Taşköprü üzerinde bulunan kale kapısı da yıktırılmıştır. Günümüzde Tepebağ çevresinde birkaç sur kalıntısına rastlamak mümkündür. Uzmanlar gerek bu kalıntılardan yararlanarak, gerek de yazılı kaynakları kullanarak kalenin eski zamanlardaki sınırlarını çizmeye çalışıyorlar.

Sinema Müzesi

Açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştiren bu müze, içerisinde yer verdiği fotoğraf, kitap, afiş ve diğer dokümanlarla Türk sinema tarihine ışık tutmaktadır. Fırsatınız olursa mutlaka görmeniz gereken bu müzede işin ilginç yanı karşılaştığınız afişlerdeki yönetmen, oyuncu, senarist, yapımcı veya kameramanlardan en az bir isim Adanalıdır. Bu durum da Adana’nın Yeşilçam ve Türk Sineması’nda ne kadar önemli bir yer tuttuğunu gözler önüne sermektedir.

Tarihi Tepebağ Mahallesi’nde bulunan sıralı konaklardan ilkinin restore edilmesiyle oluşan müze hizmete sunulduktan sonra özellikle sinema severlerin hayran kaldığı bir müze olmuştur. Müzenin her köşesinde beyazperdeye gönül vermiş, insanları kendisine hayran bırakmayı başarmış Adanalı sanatçıların fotoğraflarına, eserlerine, eşyalarına ve maket heykellerine yer verilmiştir. Bu sanatçılardan bahsedecek olursak; müzede önemli ve büyük bir yer tutan Yılmaz Güney başta olmak üzere, Şener Şen, Ali Şen, Abidin Dino, Orhan Kemal, Ali Özgentürk, Nurhan Tekerek, Muzaffer İzgü, Aytaç Arman, Mahmut Hekimoğlu, Meral Zeren, Orhan Duru, Bilal İnci, Menderes Samancılar ve daha nicesi isimleri,  fotoğrafları ve eşyaları ile ziyaretinize sunulmuş sizleri beklemektedir.

Bu müzeyi gezmeniz sizlerin, Türk Sinemasına büyük katkıları olan, sektörün oluşmasına ve gelişmesine büyük katkılar sağlayan sanatçılarımızı tanımanıza yardımcı olmaktadır. Bunların yanı sıra müzenin ikinci katında ise halka açık büyük bir sinema kütüphanesi de bulunmaktadır. Bu müzeyi ziyaret etme şansınız olursa, eğer isterseniz arşivde yer alan filmlerden istediğinizi izleyebilmekte ve üst katta bulunan kütüphaneyi kullanabilmektesiniz. Müzede bu kadar çok Adanalı sanatçının bulunmasının nedeni de, Adana’nın sinema geçmişinin 1940’lara dayanıyor olması ve 1940’tan 1980’lerin ortasına kadar Türk sinemasının ekonomik ve senaryo anlamında desteklemiş bir kent olmasıdır.

Adana Sinema Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzeye giriş saatleri yaz ve kış dönemlerinde aynı olup 08:00 – 17:00 saatleri arasındadır. Müze haftanın 7 günü ziyarete açıktır ve müzenin giriş ücreti yoktur.

Adana Sinema Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kayalıbağ Mahallasi Atatürk Evi yanı Seyhan Caddesi No:35 Adana/SEYHAN açık adresi verilen müzeye ulaşım kolaydır ve Adana Otogarı’nda indikten sonra otogarın giriş kapısından ana caddeye çıkıp karşıya geçmeniz gerekmektedir. Şehir içi ulaşımı yapan Barkal dolmuşlarına binerek son durak olan Taş Köprüde inip, sol tarafa doğru yaklaşık 200 m yürümeniz, sizi sinema müzesine ulaştırmaktadır.

Adana Kazancılar Çarşısı

Adana Kazancılar Çarşısı: Bakırcılar ve kazancılar çarşısı olarak bilinmektedir. Adana ilimize gelip de bu çarşıda alışveriş yapmadan geri dönerseniz çok şey kaybedersiniz bizden söylemesi. Adana’nın sembolü haline gelen bu çarşı İstanbul için Kapalı çarşı ne ise Adana içinde Kazancılar Çarşısı da o dur. Buraya yolunuz düştüğünde sevdiklerinize hediye alabileceğiniz önemli yerlerden biridir.

Büyük Saat Kulesi

büyük saat adana ile ilgili görsel sonucu

Adana Büyük Saat Kulesi, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. Adana Büyük Saat Kulesi, Adana’nın simgeleri arasında sayılan yapılardan sadece biridir aynı zamanda. Adana Büyük Saat Kulesi, Türkiye’deki en uzun saat kulesidir ve uzunluğu 32 metredir.

Adana Büyük Saat Kulesi inşasına Ziya Paşa döneminde başlanmıştır ve 1882 yılında Abidin Paşa zamanında tamamlanabilmiştir. Adana Büyük Saat Kulesi tarihte modernleşmenin simgesi olarak görülmüştür. Dönemin belediye başkanı Hacı Yunus’un da inşaat için önemli bir katkısı olmuştur. O zamandan beri, Adana’nın en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır.

Adana Büyük Saat Kulesi kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliğinin ise yaklaşık 35 metre olduğu tahmin edilmektedir.

Kulenin inşası sırasında Osmanlıda topraklarında birçok saat kulesi bulunmaktaydı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Adana Büyük Saat Kulesi. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi’dir.

Adana Büyük Saat Kulesi inşasına Ziya Paşa döneminde başlanmıştır ve 1882 yılında Abidin Paşa zamanında tamamlanabilmiştir. Adana Büyük Saat Kulesi tarihte modernleşmenin simgesi olarak görülmüştür. Dönemin belediye başkanı Hacı Yunus’un da inşaat için önemli bir katkısı olmuştur. O zamandan beri, Adana’nın en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır.

Adana Büyük Saat Kulesi kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliğinin ise yaklaşık 35 metre olduğu tahmin edilmektedir.

Kulenin inşası sırasında Osmanlıda topraklarında birçok saat kulesi bulunmaktaydı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Adana Büyük Saat Kulesi. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi’dir.

Büyük Saat Kulesi Nasıl Gidilir ?

Büyük Saat Kulesine Adana’nın her tarafından toplu taşıma araçları ile rahatlık ile ulaşabilirsiniz.

Bebekli Kilisesi

Bebekli Kilise (Saint Paul Church), Aziz Pavlus Kilisesi, Adana ili Tepebağ ilçesinde 1880’li yıllarda, Saint Paul adına yaptırılmış, bir İtalyan Katolik kilisesidir. Kilisenin tepesinde, 2.5 metre boyunda tunçtan yapılmış Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Bu heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle bu isim verilmiştir.


Adana Bebekli Kilisesinin, Ermeni Apostolik Kilisesi olarak yapılmıştır. Adana’da Ermeni cemaati, sözde 1915 Ermeni soykırımından sonra Adana’da Ermeni cemaati şehri terk ettiğinden, Bebekli kilise Katolik Cemaate verilmiştir. Adananın kültürel zenginliklerinden biridir.


Ayrıca adı Aziz Pavlus Kilisesidir. Aziz Paul (Pavlus) (Lat: Sanctus Paulus, Yun: Agios Paulos)Pavlik Kiliselerin kurucusu Hıristiyan misyonerdir. İsa devrinin Ferisi Yahudilerindendir ve Roma vatandaşıdır.) Tarsus doğumludur. Asıl adı Saul ‘dür. Yeni Ahit’te ve Luka’nın yazdığı İncil’de önemli bir yere sahiptir. Bu Kilise Pavlus adına yaptırılmıştır.


Bebekli Kilise’si hem Katolik Cemaati, hem de Protestan Cemaati tarafından kullanılmaktadır.


Adana’daki Aziz Pavlus Kilisesi, halk tarafından Kilisenin çatısı üzerindeki Meryem Ana heykelinin küçük bir çocuğu indirdiği için “Bebekli Kilise” diye de adlandırılır. Kilise hem Katolik Cemaati, hem de Protestan Cemaati tarafından müşterek bir şekilde kullanılmaktadır.

Bebekli Kilisesi Nerede? | Nasıl Gidilir?

Adana Seyhan Şehir merkezinde yer aldığı için toplu taşıma araçları tümü ile gidilir. İçeriyi gezmek için pazartesi- çarşamba- cumartesi saat 14:00-16:00 arası gitmeniz gerekiyor

Bebekli Kilise Ayin Saatleri

  • Pazar günü 11.00’de Türkçe ayin yapılmaktadır.
  • Pazartesi’den Cuma gününe kadar, her saat 08:00’da Türkçe ayin yapılmaktadır.

Atatürk Evi ve Müzesi

Atatürk Adana’ya tam dokuz kez gelmiş ve 5 ayrı konutta konaklamıştır. Bunlardan ikinci ve üçüncü gelişlerinde (16 Mart 1923 ve 17 Ocak 1925) kaldığı tarihi Tepebağ Konağı ( Suphi Paşa Konağı olarak bilinir), Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak hizmet etmektedir. Müzede Atatürk’ün Adana Seyahatlarını anlatan dev boyutta fotoğraflar, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, Etnoğrafik ürünler, döneme ait gazete arşivleri sergilenmektedir. Ayrıca Hatay’ın kurtuluşunu anlatan özel bir oda bulunur.

Ayrıca geleneksel bir Adana Evi’ni görmek isterseniz, Suphi Paşa Konağı size önderlik edecektir.
Atatürk Adana’ya tam dokuz kez gelmiş ve 5 ayrı konutta konaklamıştır.

  • Yaz Ziyaret Açılış Saati: 09:00 15 Nisan / 2 Ekim
  • Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan
  • Kış Ziyaret Açılış Saati: 08:00 3 Ekim / 14 Nisan
  • Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü:
PAZARTESİ

Giriş Ücreti: ÜCRETSİZ – FREET.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Örenyerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;Müze ve örenyerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Kayalı Bağ Mah.No:59 Seyhan/ADANA
Tel:      (0322) 359 78 66

Taş Köprü


Taşköprü söylencelere de ilham vermiş. Efsane bu ya büyücülerden biri Adania kralına, kızının yılan tarafından öldüreceğini söylemiş. Telaşlanan kral, kızını kentin önünden akan nehrin ortasındaki adaya göndermiş. Ama yılan, üzüm dolu bir sepetin içinde adaya ulaşmış ve kızı öldürmüş. Kral da kızının anısına Taşköprü’yü yaptırmış. Hatta yıkıldığında yeniden yaptırılabilsin diye de köprünün ayaklarına altın gömdürmüş.


Taş Köprü: Taşköprü (Saros Köprüsü) tarihteki adıyla Justinianus Köprüsü hakkında resmi kaynak Adana Müzesi’ndeki kitabe Mimar Auxentios tarafından 4. yüzyılda yapıldığı yazılıdır. Evliya Çelebi‘ye göre toplamda 50 adım olduğunu ve 21 gözlü olduğunu, 14 büyük kemeri ile 5 küçük tahliye kemeri olduğu günümüze ulaşmıştır.Fakat kıyı düzenlenmesi ve sahilleri toprakla doldurulma nedeni ile köprü şu anda biraz daha kısalmıştır.

Adana Tas Köprü, Adana, ,Otobüs veya Metro ile nasıl gidilir ?

Adana Tas Köprü için en yakın durak veya istasyonu mu arıyorsunuz? Hedefinize en yakın durakların listesine göz atın: Mavi Bulvar – 30; Mavi Bulvar – 3; Mavi Bulvar – 31; Mavi Bulvar – 29; Mavi Bulvar – 2.

Adana Tas Köprü adresine Otobüs veya Metro ile ulaşabilirsiniz. Yakında duran hatlar – Metro: Metro – 1; Otobüs: Otobüs – 114, Otobüs – 155, Otobüs – 159, Otobüs – 170.

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana’nın ve bütün Çukurova’nın tarihi eserlerinin sergilendiği Müze, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuştur. Bu nedenle Türkiye’nin en eski on müzesinden birisidir.

Müzede 17.071 adet arkeolojik eser ve 26.547 adet sikke bulunmaktadır. Bahçe Müze girişinde Hitit dönemine ait Kapı Arslanı Silifke / Taşucu’ndan ve Uzuncaburç’tan getirilen iki adet Augustus heykeli ile zengin çelenkli lahitler, küpler, mancınık gülleri, yazıtlar, sunaklar ve çeşitli mimari parçalar sergilenmektedir.

Giriş Kat Taş eserler salonudur. Buradaki Troya savaşlarını yüksek kabartma biçiminde betimleyen mermer lahit Tarsus’tan getirilmiştir. “Akhilleus Lahti” adıyla bilinmektedir.

Ayrıca Seyhan Baraj gölünde kalan Augusta antik kentinden getirilen Medusalı Lahit ile Karataş / Magarsus antik kentinden getirilen insan boyutundaki bronz Karataş heykeli bu salonun en çok ilgi gören eserlerindendir

Adana’nın ve bütün Çukurova’nın tarihi eserlerinin sergilendiği Müze, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuştur.

AÇIK
Yaz Ziyaret Açılış Saati: 09:00 15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan
Kış Ziyaret Açılış Saati: 08:00 3 Ekim / 14 Nisan
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü:
PAZARTESİ

Giriş Ücreti: 10 TL

Anavarza Kalesi ve Antik Kenti

Roma İmparatorluğu öncesine ait hiçbir bilgiye rastlanmayan Anavarza Antik Kenti, Çukurova düzlüğünde yer alan 200 metre yüksekliğindeki kaya kütlesine ait olduğu düşünülen, Anabarsum ismiyle birlikte “Caesarea ad Anabarsum (Anabasum yanındaki Caesarea)” olarak anılıyor.

MÖ 19. yılında İmparator Augustus tarafından ziyaret edilen kent, 1100’lü yıllarda bir süre Ermeni Krallığı’nın başkenti oluyor. Daha sonraki dönemlerde tamamen terk edilen bir yerleşim yeri haline gelen Anavarza’ya ilişkin ilk kesin buluntular Milattan Önce 1. yüzyıldan kalma sikkeler.

Antik kentteki kalıntıların çoğu ise Roma ve Bizans dönemine ait. Roma İmparatorluk Devrinin ilk iki yüzyılı boyunca büyük bir varlık göstermeyen ve Kilikya başkenti Tarsus’un gölgesinde kalan antik kent, Milattan Sonra 260 yılında Sasani Kralı Şapur tarafından fethedildi. 525 yılında yaşanan büyük depremden zarar gören kent, İmparator Justinianus tarafından onarılarak Justiniopolis adını aldı. Kent, 561 yılında ikinci bir deprem yaşayarak büyük hasar gördü.

Anavarza’ya nasıl gidilir ?

Adana’daki Kozan ilçesine bağlı Dilekkaya Köyü sınırlarında bulunan Anavarza Antik Kenti’ne şehir dışından havayolu ve karayolu ile ulaşım mümkün. Karayolunu tercih edenler, Ceyhan-Kozan karayolunun 28. kilometresinde yer alan Ayşe Hoca Köyü’ne sapıp, 4 kilometre daha doğuya giderek, antik kente ulaşabilir. Antik kente en yakın havalimanı da Adana’da hizmet veriyor.

Feke Kalesi

Feke ilk çağlardan günümüze kadar birçok kavim ve Devletlere yerleşim alanı olmuştur. Feke’nin MÖ 16. yüzyılda Hititlerin hakim olduğu bir federasyon bölgesinde kurulduğu rivayet edilmektedir. Son yıllarda Kayseri Kültepe ve Osmaniye Karatepe tablet ve yazıtlarından anlaşıldığına göre yönetim yeri Mezopotamya daki Asur kenti olan , Asur Devleti vatandaşlarından oluşan tüccarlar MÖ 19. ve 18. yüzyılda Kültepe ve çevresi ile Anadolu’nun değişik yerlerinde ticaret kolonileri kurarak iyi örgütlenmiş bir pazar ağı geliştirmişlerdir. 

12. yüzyıldan günümüze kadar gelebilmiş olan kale, yapısı kadar sahip olduğu manzara ile de muazzam bir güzelliğe sahiptir. İçerisinde yer alan havuz ve hamamlarla birlikte düşünüldüğünde bu kadar bir lükse düşkünlüğün olduğu başka bir kale bulmak çok zordur.

Adana, Türkiye’de Feke Belediyesi için yol tarifi

Otobüs veya Metro hatlarını seçin. Hefinize yakın noktalardan geçen hatlar – Metro: Metro – 1; Otobüs: Otobüs – 114, Otobüs – 8-B.

Seyhan Barajı, Baraj Gölü

Seyhan Barajı, Baraj Gölü: Akdeniz’e dökülen en büyük akarsu olan Seyhan Nehri, Adana il merkezine de yıllar boyu katkı sağlamış durumda. Bu doğal güzellik, zamanında taşkınları önlemek için bir barajla ve aynı baraj üzerindeki güzellikleriyle de yerel halka serinleme fırsatı sunuyor. Siz de Adanalılar gibi nehir kıyısında yürüyüş yapabilir, atıştırabilir ve keyif çatabilirsiniz.

Seyhan Baraj Gölü için en yakın durak veya istasyonu mu arıyorsunuz?

Hedefinize en yakın durakların listesine göz atın: Ptt Evleri – 2; Ptt Evleri – 17; Ptt Evleri – 16; Ptt Evleri – 3; M.Kemal Paşa Ptt Evleri-6.

Seyhan Baraj Gölü adresine Otobüs ile ulaşabilirsiniz. Yakında duran hatlar – Otobüs: Otobüs – 111, Otobüs – 112.

Şar Antik Kenti

Şar Antik Kenti: Toros Dağları üzerinde,Adana’ya 210 km uzaklıkta Tufanbeyli İlçesinin 20km. kuzey doğunda Şar Köyünde yer alır. Şar Antik Kenti Hitiler Döneminde de önemli bir merkez olduğu bilinen kentin en görkemli yapısı olan ve M.S. 2. yüzyıla tarihlenen Ala Kapı, Roma Dönemi’ne ait bir tapınağın günümüzü ulaşan bir parçasıdır. Ala Kapının hemen yanı başında, tapınağa ait diğer kalıntılar da görmek mümkündü

Varda Köprüsü

Varda Köprüsü (Alman Köprüsü) veya Viyadüğü, Adana Karaisalı ilçesi Hacıkırı köyünde yer alıyor. Mühendislik harikası olarak nitelendirilen köprü 1900’lü yılların başında Almanlar tarafından inşa edilmiş, bu yüzden Alman Köprüsü diye de adlandırılıyor.

Hacıkırı Demiryolu köprüsü olarak yapılan köprü heybetli oluşu nedeniyle yöre halkı tarafından Koca Köprü diye biliniyor. 200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde olan köprü 1912 yılında hizmete açılıyor. Çelik kafes taş örme tekniği ile yapılan köprü tarihi ipek yolunun yerini alan Berlin-Bağdat-Hicaz demiryolu hattının bir parçası.

Varda Köprüsü

Köprünün isminin bir de hikayesi var. Köprü inşaatında çalışan iki Türk işçisi köprünün ne kadar yüksek olduğunu merak etmiş çünkü o ana kadar ülkenin hiçbir yerinde bu kadar büyük ve yüksek köprü görmemişler. Aralarında anlaşmışlar, paydos olunca köprünün üstüne biri,diğeri de aşağıya gidecek, biri yukardan bir kereste parçası atacak ve sayacaklar kaçta yere düşecek diye.

Tamam demişler paydosda dediklerini yapmışlar. Yukardaki bir iskele parçasını aşağıya atan ne oldu diye sormuş demiş aşağıdaki “Var daha” demiş. Saymaya devam etmiş: 2, 3, 4, 5 … Tekrar ne oldu diye sormuş. Aşağıdaki “Var daha” dedik ya demiş. 7, 8, 9, 10, 11 diye giderken varmadı mı daha demiş, diğeri de “Vardaa, vardaa derken Almanlar koşmuşlar durumu görmüşler, işçiler de meraklarını anlatınca bundan sonra Almanlar da bu köprüye Varda demişler 🙂 🙂

Kapıkaya Kanyonu

Kapıkaya Kanyonu: Kapıkaya Kanyonu, Adana ili Karaisalı ilçesinde Kapıkaya köyünde bulunan kanyon. Kanyonu Seyhan Nehri’nin kollarından Çakıt Deresi açmıştır. Çakıt Deresi, Seyhan Nehri’nin Batı koludur. Pozantı Boğazından dağlık alanlara doğru uzanır.

Aladağ Küp Şelalesi

Aladağ Küp Şelalesi: Adana’nın Aladağ ilçesinden 37 kilometre uzaktaki 10 şelaleden oluşan Küp Şelaleleri, çevresinde her mevsim farklı renklere bürünen ormanları ile su ve kuş seslerinin birbirine karıştığı huzur veren doğasıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Çakıt Vadisi

Çakıt vadisi: Çakıt Vadisi coğrafi olarak, Gülek boğazından geçen Adana-Pozantı otoyolunun ortalama on kilometre kadar doğusunda Torosların geçit vererek Çukurova’ya bağlandığı bir vadidir. Adana-Pozantı demiryolu da bu vadiden geçer. Çakıt vadisine Pozantı’dan Belemedik’e giden ham yoldan girilerek 15 km vadide gidildikten sonra Tarsus’un Kuşçular köyüne giden yolla Adana-Ankara yoluna Dörtler mevkiinden geçilir.

Yılan Kalesi

Yılan Kalesi: Adana’da, yarı yılan, yarı kadın olan efsanevi Şahmeran’ın yaşadığı varsayılan Yılankale, çevre düzenlemesiyle yenilenerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak. Binlerce yıldır çok farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran Adana, geniş coğrafyasında birbirinden farklı tarihi zenginlikler saklıyor. Bu zenginlikler içinde gerek tarih, gerek coğrafya, gerekse turizm açısından çok değerli bir mitolojik geçmişe sahip olan Yılankale, çevresindeki diğer kaleleri de görüş alanına alacak şekilde, çok sarp bir tepe üzerinde ovanın ortasında yükseliyor. Kale, stratejik konumu nedeniyle birbiri içinde üç kaleden oluşuyor.

Karpuzbaşı Şelalesi

Karpuzbaşı Şelalesi: Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir. İrtifa akışı itibarı ile Uganda’da bulunan Victoria çağlayanı (100mt.) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan 55m., Finlandiya’da bulunan İmarat’dan 25m., Erzurum’daki Tortum’dan 50 m., Antalya’daki Düdenden 25 m. Ve Manavgat’tan 5 m. Daha büyük olan Kapuz Başı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 metredir.

Karpuzbaşı Şelelasi’ne Nasıl Gidilir?

Ve hepinizin beklediği o soruya geldik. Daha önce söylediğimiz gibi, şelale Kayseri’nin Yahyalı ilçesinin Kapuzbaşı Köyü’nde. Köy, Yahyalı’ya 65 km mesafede. Kayseri şehir merkezine ise 141 km uzaklıkta. Kayseri-Develi yoluyla veya Kayseri –Yeşilhisar yoluyla Yahyalı ilçesine ulaşım sağlanabilir. Yahyalı’ya varıldıktan sonra şelalelere ulaşım için iki seçenek var. Yollardan birisi Yahyalı Dikme-Çamlıca-Ulupınar (55 km) ve ikincisi ise Yahyalı-Dikme- Deli Ali Uşağı-Yeşilköy-Balcıçakırı (65 km) güzergahı.

Bu yollar geçmişte çok zorlu şartlara sahipti fakat günümüzde yol çalışmalarıyla ulaşım bir hayli kolaylaştı. Yahyalı’dan 1.5 saatte şelaleye varmanız mümkün. Kayseri sınırlarında olmasına karşın burası Adana Kozan’a oldukça yakın. Adana- Aladağ- Kapuzbaşı Şelalesi yolu Adana’dan gelecekler için ideal bir seçenek. Kapuzbaşı Şelalesi Adana ziyaretlerinde değerlendirilecek bir rota, haberiniz olsun.

Yazar AK

Yazar AK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: