Çanakkale ’de Gezilecek Yerler

Çanakkale ’de Gezilecek Yerler

Çanakkale Türkiye’nin bir nevi manevi olarak kalbidir. Şehitlikleri ve türbeleri Türkiye’denve dünyanın her yerinden ziyaret edilen bir ilimizdir. Konu başlığında yolunuz düşerse dediğime bakmayın. muhakkak gidin ve muhakkak şehit mezarlıklarını ziyaret edin. Eğer gitmeyi düşünürseniz ilk gidişiniz rehber eşliğinde turlara katılarak olmasında yarar var. hem bilmediklerinizi hemde görmediklerinizi görebilirsiniz.

Çanakkale’nin şehir merkezi hariç 11 adet ilçesi bulunmakta. Bunlar;

Ayvacık Bayramiç Biga Bozcaada
Çan Eceabat Ezine Gelibolu
Gökçeada Lapseki Yenice

Kaz Dağları

Kazdağları: Alper’den Sonra en fazla oksijen ürettiğini biliyor muydunuz ? Kazdağları, Anadolu yarım adasının kuzeybatısında yer alan, Biga yarım adasının en yüksek dağıdır.

Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti: günümüze kadar kalmayı başarmış antik dönem şehirlerinden birisi. Tarihe tanıklık ederken ünlü filozof Aristoteles’i de topraklarında ağırlayan Assos Antik kentinin tarihçesi M.Ö. 6.yy’a kadar uzanıyor. Midilli Adası’nın tam karşıda kurulmuş olan antik kentten denize, teraslar şeklindeki merdivenlerden iniliyormuş.

Çimpe Kalesi

Çimpe Kalesi: 1356 yılında 1, Orhan Bey döneminde alınmıştır. Çoğu tarihçiler ve tarih kaynaklarında, Orhan Bey‘in oğlu Süleyman Paşa‘nın Edirne‘yi kuşatan Bulgar ve Sırp kuvvetlerini bozarak Bizans’a yardım etmesi sonucunda kalenin hediye edildiği belirtilmektedir.

Çanakkale Şehitler Abidesi (Anıtı)

Çanakkale Şehitler Abidesi: Çanakkale Şehitleri Anıtı olarak bilinen bu eser, il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde göğe yükselmektedir. Çanakkale Şehitler Abidesi; 1915 yılında I. Dünya Savaşı esnasında bu coğrafyada yaşananların hatırlanması, bu destanın kahramanlarının ebediyen unutulmaması için yapılmıştır.

Truva Antik Kenti (Troya)

Truva Antik Kenti: Tevfikiye köyü yakınlarında bulunan ve günümüzde “Hisarlık” adıyla anılan Truva, Homeros’un İ.Ö. 9. yüzyıla ait ünlü İIyada ve Odysseia destanına konu olan önemli bir yerleşim merkezi olarak bilim aleminde yerini almıştır. Bu bağlamda Truva kazıları da, arkeolojik alandaki çalışmaların önde gelenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi: Çanakkale kent merkezinde bulunan Çanakkale Deniz Müzesi, 1915 Yıllında yapılan ve büyük bir destan yazılan Çanakkale cephesinin kara ve deniz savaşını bilgilendirmek amacı ile kurulmuş askeri bir müzedir.

Saat Kulesi

Saat Kulesi: Şehrin kalbinin attığı merkez bölgesinde bulunan Çanakkale Saat Kulesi, 1896 senesinde inşa edilen bir yapı ve 20 metre yüksekliğinin yanı sıra, estetik mimarisi ile dikkat çekiyor. En üst kısmında kadranlı saatin yer aldığı bu beş katlı kulenin bir de çeşmesi bulunuyor.

Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı: Çanakkale’nin en bilinen yerlerinden biri. 1890’da Eliyau Hallio tarafından yaptırılan çarşı Halyo Çarşısı olarak da biliniyor. Üzerinde Osmanlıca ve Ladino dilinde kitabeler bulunan çarşı girişinde bulunan aynalar yüzünden ‘Aynalı Çarşı’ adıyla ünlendi. Çanakkale Savaşı sırasında bombalanıp büyük hasar gören yapı yaşanan acı olaylar sebebiyle Çanakkale’nin meşhur türküsüne de konu oldu. 1967’de dönemin Belediye Başkanı Sadi Fenercigil tarafından restore ettirilen Aynalı Çarşı bugünkü şeklini aldı.

Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi: 1452’de İstanbul kuşatması esnasında Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale’nin karşısındaki Kilitbahir köyünde yaptırılmıştır.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Eski Yunan tarihine ve 1. Dünya Savaşı’na ilgi duyan kişilerin görmesi gerekli olan Çanakkale Arkeoloji Müzesindeki sergilenen eserler, Çanakkale’de bulunan antik kentlerden ve çevresindeki bölgelerden gelmektedir. Çanakkale’de müzeciliğin temellerini Atatürk atmıştır. Daha sonraları ise gelişen teknoloji ile beraber araştırma faaliyetleri hızlandırılmış ve 1965 yılında araştırma yapılan Zafer Meydanında bulunan kilisenin ek binası müze müdürlüğü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzede Troia, Assos, Dardanos Tümülüs’ü salonları ile Afrodit Heykelciği, Hadrian Heykeli ve Polyksena Lahti bulunmaktadır.

Mıhlı Şelalesi

Mıhlı Şelalesi: Küçükkuyu’ya hayat veren Mıhlı Çayı, bölgenin en nadide oluşumlarından biri. Ağaçlardan gökyüzünün görünmediği, kuş seslerinin gürül gürül akan çaya karıştığı, yemyeşil örtüsü ve tertemiz havasıyla, Anadolu’da en sevdiğim saklı yerlerinden biri.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi: Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Gelibolu yarımadası Milli Parkına 70 milyon lira harcanarak inşa edilen Tanıtım Merkezi, Çanakkale ruhunun daha iyi anlaşılabilmesine hizmet edecek bir yer oldu. 2012 senesinden beri hizmette olan tanıtım merkezinin Çanakkale’ye gelir gelmez gezinmesi gerekli.

Çanakkale Şehitlik Anıtı

ÇÇanakkale olarak da bilinen Gelibolu’da hayatlarını kaybeden 500.000 askerin onuruna kurulmuştur. 1915’te, Türk ordusunun komutanı Mustafa Kemal, müttefik güçleri bölgeden çıkarmak için başarılı bir kampanya yürüttü. Parkta anıtlar, mezarlıklar, Arı burnu Kayalıkları’nın ve Tuz Gölü’nün (Tuz Gölü) doğal güzelliği bulunur Yeşil tepelerin, kumsalların ve mavi suların güzelliği cesurca savaşan ve ölen askerler için onurlu bir yerdir. Tarihi savaş. Yurdun vatansever ruhuyla Türk ulusunun kalbine dokunamazsınız.Bu içerik hakkında bilgi sahibiyseniz toplumun yararı adına yorum olarak 

Yazar AK

Yazar AK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: