Denizli ‘de Gezilecek Yerler

Denizli ‘de Gezilecek Yerler

Pamukkale Travertenleri

Denizli Pamukkale travertenleri pamuktan yapılmış bir masal diyarı adeta. Burayı ilk gördüğünüzde neden daha önce gelmedim diye hayıflanacaksınız eminim. Ayaklarınız yere ilk bastığında hissettiğiniz tortunun yumuşaklığıyla benzeri olmayan bir keyif yaşayacaksınız.

Üstelik vücudunuzdaki toksinleri buradaki minarellerle dışarı atacaksiniz. Travertenlerin olusumundan bahsedecek olursak travertenlerinin olusumunda kalsiyum ve hidrokarbonat acisindan zengin olan suyun yüzeye cikip oksijenle teması sonucunda geriye kalan kalsiyum karbonatin çöküşüyle birikerek oluşur.

Pamukkale travertneler bolgesinde 17 sicak su alani bulunmaktadir ve bu kaynaklarin geçmişi antik donemlere dayanmaktadir.

Pamukkale travertenleri UNESCO tarafından 1990 li yıllarda dünya kültür miras listesinde yer alan 2.doğal sit alanıdır.Bu dönemden önce bilinçsizce kullanılıp çeşitli kirlikler oluşsada bu listede varlığını korumak ve bu doğa harikasından faydalanmak için çeşitli önlemler alınarak günümüze kadar ulaşabilecek bir facianın önüne geçilmiştir.

Yapilan duzenlemelerle travertenlerin teras kismina girilmiyor,ancak ayakkabisiz size ayrilan yerlerde yuruyebiliyir ve yine size ayrilan icerisinde mineraller bulunan şifalı sularda yüzebiliyirsunuz. Pamukkaleye gittiginizde Hieropolis antik kentin icindeki Kleopatra havuzu en kacirilmamasi gereken yerlerdendir.

Bunun yaninda Laodikeia Antik kenti ve Karahayıt kaplicalarinida es gecmemek lazim. Birde adrenalini sevenler icin bir tavsiyemiz Microligh ile Denizliyi tepeden seyredip yamac paraşütü yapabilirsiniz.

Sonuç olarak yasadigim deneyimlerden yola çıkarak hem şifa bulmak için hem eğlenmek icin hem de bu farkliligi yasamak için gidip Denizli Pamukale travertenlerini görün orayı yaşayın derim.

Hierapolis Antik Kenti

Denizli de Pamukkale ilçe merkezinde yer almaktadır. Bergama Kralı II. Eumenes tarafından M.Ö. 197 yılında kurulan antik kent bir kür merkezi olarak uzun yıllar boyunca kullanılmıştır.

Travertenlere ve termal sulara yakın olan bu antik kent döneminin en iyi tedavi merkezlerindendir. Hierapolis Antik Kenti daha sonraki dönemlerde Roma ve Bizans Egemenliği tarafından da kullanılmıştır. Bu antik kentin en büyük yapısı olan Roma Hamamı günümüzde çeşitli eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Hierapolis Antik Kentinde yer alan tiyatro, surlar, kapılar, Aziz Philippus Mezarı, Nekrpol alanı ve antik havuz günümüze ulaşan tarihi yapılardandır. Antik kentin içine girdiğinizde bu tarihi yapıları görebilirsiniz. Antik Kentin tarihi caddeleri, surları ve kapılarını gördüğünüzde hayran kalacaksınız.

Bu antik kentin en dikkat çekici yapısı Apollon Tapınağıdır. Mağaranın üstüne yapılan Apollon Tapınağı görkemli yapısı ile kente ayrı bir güzellik katmaktadır. Bu antik kent yoğun ziyaretçi akımına uğramaktadır. UNESCO Dünya Miras yer alan Hierapolis Antik Kentini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Kaklık Mağarası

Denizli Honaz ilçesine bağlı Kaklık Kasabasında yer almaktadır. Kaklık Mağarası içinde yer alan traverten basamakları ile dikkat çekmektedir. Kaklık Mağarası içinde bulunan traverten basamaklarından dolayı Pamukkale Mağarası olarak da anılmaktadır.

Kaklık Mağarası sarkıtları, dikitleri ve mağaranın sürekli akan ve damlayan duvarlarında oluşan sarmaşık türü bitkileri ile muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır. Honaz ilçesinin önemli bir turizm merkezi olan Kaklık Mağarası yapılan aydınlatmaları sayesinde rahatlıkla gezebilir ve tüm güzelliğine yakından şahit olabilirsiniz.

Kaklık Mağarası içinde çok sayıda termal su yer almaktadır. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu termal sular bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca Kaklık Mağarasının yakınında yüzme havuzu, küçük bir anfi tiyatro, kafeterya ve seyir alanı bulunmaktadır. Muhteşem güzelliği ile hayran bırakan Kaklık Mağarasını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Acıgöl (Çardak Gölü)

Denizli Çardak ilçesi ile Afyon’un ilçesi olan Dazkırı arasında yer almaktadır. Söğüt Dağlarından inen su ile beslenen Acıgöl’ün suları acı ve tuzludur.

Acıgöl içinde barındırdığı sodyum ve sülfattan dolayı gölün çevresinde kimyasal tesisler kurulmuştur. Acıgöl’ün en çok dikkat çeken yönü havuzlar halinde gölün ayrılmış olmasıdır.

Acıgöl’ü oluşturan havuzlar arasında bulunan setlerde araba ile ya da yürüyerek ilerleyebilirsiniz. Farklı bir görünüme sahip Acıgöl’ü ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Apollon Lairbenos Tapınağı

Çal ilçesine bağlı Bahandılar Köyüne 4 km uzaklıkta bulunan küçük bir tepe olan Asartepe üzerinde yer almaktadır. Apollon Tapınağı Anadolu Tanrısı Apollon Lairbenos adına adanmış kutsal bir alandır. Tapınak M.S. 2. Yüzyılda Kral Hadrianus tarafından inşa ettirilmiştir.

Menderes vadisine haki bir noktada yapılan tapınak görülmesi gereken tarihi eserlerdendir. Tapınağın etrafında bulunan sunak kısmında çeşitli sunaklar ve steller yer almaktadır. Çok sayıda tarihi eserin bir arada bulunduğu Apollon Laibernos Tapınağı günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Ziyarete açık olan Apollon Tapınağını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Atatürk Evi Etnografya Müzesi

Merkezefendi ilçesinde yer alan Saraylar Mahallesinde bulunmaktadır. Müzenin binası  19. Yüzyılda iki katlı olarak inşa edilmiştir.Bu tarihi bina 1984 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir.

Müzenin giriş katında takılar, el işlemeleri, ahşap oyma hat örnekleri, işlemeli kadın giysileri, kılıçlar, tüfekler ve sancak sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında ise işlemeli kadın ve erkek giysileri giyen mankenler ve Atatürk’ün Denizli ziyaretinde kaldığı oda ve çalışma odası yer almaktadır. Denizli’nin kültürel zenginliğini görmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Honaz Dağı Milli Parkı

Ege Bölgesinin en yüksek dağı olan Honaz dağı Denizli’nin Honaz ilçesinde yer almaktadır. 1995 yılında milli park ilan edilen Honaz Dağı Milli Parkı zengin bitki örtüsü ile ön plana çıkmaktadır. Honaz Dağı Milli Parkında karaçam, kızılçam ve ardıç ağaçları yer almaktadır.

Yeşil tabiatı dışında milli park içinde barındırdığı çeşitli hayvan türleri ile dikkat çekmektedir. Çeşitli doğa sporlarına ev sahipliği yapan Honaz Dağında yelken kanat ve yamaç paraşütü yapılmaktadır. 1. Dünya Hava Olimpiyatları Yelken Kanat ve Yamaç Paraşütü yarışmaları Honaz Dağında yapılmasından dolayı burası önemli bir doğa sporu merkezine dönüşmüştür.

Ayrıca Honaz Dağında kışın kayak da yapılmaktadır. Burada bulunan dinlenme tesislerinde günübirlik tatil yapabilirsiniz. Ayrıca Honaz Dağı Milli Parkı piknik yapmak için de uygun alanlara sahip.

Güney Şelalesi

Güney ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Güney Şelalesi birinci derece sit alanı ve ülkemizin 23. Doğa harikası kabul edilmektedir. Menderes Nehrinin kenarında yer alan Güney Şelalesi Cindere Dağı yamacında çıkan sulardan oluşmaktadır.

Kireçli sulara sahip olan Güney Şelalesi kireçli sularından dolayı şelale yatağında basamak ve kalker oluşmuştur.Basmak ve kalkerlerden inen su harika bir görüntü oluşturmaktadır. Yeşillikler içinde dökülen şelale doğal güzelliği ile görülmesi gereken yerlerdendir. Güney Şelalesi akan suları ile harika sarkıt ve dikitlere sahip Damlataş Mağarasını oluşturmuştur.

Damlataş Mağarası içinde yüzme imkanı olan göl yer almaktadır. Güney Şelalesi çevresinde kafe, büfe, kır lokantası ve piknik alanları bulunmaktadır. Şelalenin ihtişamlı manzarasına karşı oturup keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Ayrıca Güney Şelalesinde gün doğumu ve gün batımını izlemenizi tavsiye ederim.

Keloğlan Mağarası

Acıpayam ilçe merkezine 18 km uzaklıkta yer alan Dodurgalar Kasabasının 3 km batısında yer alan Mallı Dağın Doğu yamacında bulunmaktadır. Keloğlan Mağarası Dodurgalar Mağarası olarak da anılmaktadır.

1990 yılında keşfedilen Keloğlan Mağarası 2003 yılında turizme kazandırılmıştır. 145 metre uzunluğunda, 5 ve 6 metre yüksekliğinde olan  Keloğlan Mağarası dikitleri, sarkıtları ve su damlacıkları ile gizemli bir güzellik oluşturmaktadır.

Ulaşım problemi olamayan Keloğlan Mağarasına rahatlıkla ulaşabilir ve içini rahatlıkla gezebilirsiniz.Mağaranın içinde gezi yolları aydınlatıldığı için bütün güzelliklerini rahatlıkla görebilirsiniz.

Keloğlan Mağarasının havası astım hastalığına iyi geldiği için astım hastaları tarafından yoğun ilgi görmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist alan Keloğlan Mağarasının gizemli ve büyüleyici güzelliğini görmek için ziyaret edebilirsiniz.

Yeşildere Şelalesi

Pamukkale ilçe sınırlarında yer almaktadır. İlçenin en güzel yerlerinden biridir. 55 metre yükseklikten dökülen şelale enfes bir görüntü oluşturuyor. Yeşillikler içinde kar beyazlığında akan suyu ile büyüleyici bir güzellik oluşturan Yeşildere Şelalesi görülmesi gereken yerlerdendir.

Yeşildere Şelalesinin çevresi ağaçlar ile kaplı ilkbahar ve yaz aylarında rengarenk çiçeklerin açması ile doğa harikası bir güzellik oluşturmaktadır. Ayrıca şelalenin çevresinde alabalık tesisleri bulunmaktadır. Şelalenin serin havasında muhteşem manzarasına karşı oturup keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Yazar AK

Yazar AK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: