Amasya ‘da Gezilecek Yerler

Amasya ‘da Gezilecek Yerler

Amasya Arkeoloji Müzesi

1925’de kurulan Amasya Müzesi önceleri muhtelif binalarda hizmet vermiştir. 1980 yılında şimdiki modern binasına taşınan müzede Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görmek mümkündür.

Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir. Daha Önce Müzenin bahçesinde bulunan ve Selçuklu Sultanı I. Mesud’a ait olan türbe içinde sergilenen İlhanlılar dönemine ait 14. yy’den kalma mumyalar müze içerisindeki özel bir bölümde sergilenmektedir.

İlhanlıların Anadolu’daki hakimiyetleri döneminde Amasya’da nazırlık ve emirlik yapmış kişilere ve yakınlarına ait mumyaların bulunduğu bu bölüm, müzenin en ilgi çeken yerlerinden birini oluşturmaktadır. Müzede ziyaretçilerin amatör makinelerle fotoğraf ve görüntü almalarına izin verilmektedir.

Amasya Müzesi ziyaret saatleri: 

Her gün açık olan müzeyi yaz dönemi 08.00 ile 19.00, kış döneminde ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Amasya Müzesi giriş ücreti: 

6 TL olup müzekart geçerlidir. Ayrıca 18 yaşından küçük olan öğrenciler ücretsizdir

AMASYA KALESİ

İlk iskanı Eski Tunç Çağına kadar uzanan kalenin görsel dokusu Helenistik Çağdan Osmanlı Dönemine kadar uzanan bir sürece aittir. Amasya Kalesi, tarihi mücadeleler içinde birçok kez el değiştirmiş ve bunların çoğunda tahrip olmuştur. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde birçok saldırıya uğrayan Kale her seferinde yeniden inşa edilmiştir.

Kale 1075’te Türklerin Amasya’yı fethetmesinden sonra önemli bir onarım görmüştür. 18.yy.’a kadar kullanılan kale, bu yüzyıldan sonra askeri önemini kaybetmiştir. Günümüzde Kalenin güney yamaçlarında beş adet anıtsal Helenistik Dönem Pontus Krallarına ait kaya mezarı bulunmaktadır.

Amasya’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin en önemli uğrak yerlerinden olan Amasya kalesi tarihi, heybetli duruşu, eşsiz Amasya manzarası ile her daim adından söz ettirecektir.

Amasya Kalesi ziyaret saatleri: 

08:00 – 18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Amasya Kalesi 2018 yılı giriş ücreti :

5 TL

Borabay Gölü

Borabay Gölü, Amasya’nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Borabay köyünün batısında olan, doğal bir heyelan gölüdür. Denizden 1030 m. yüksekte bulunan gölün, en derin yeri 36 metredir.

Bir doğa harikası olan Borabay gölü, doğa yürüyüşü, piknik ve kamp için son derece uygun bir seçenektir. Denizden 800 m. (1050 rakım) yükseklikteki krater gölü olarak bilinen göl aslında küçük bir akarsuyun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşmuş, doğal bir set gölüdür.

Bakanlar Kurulunca Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş bulunan Borabay Gölü’nde 9 adet bungalov ev, gazino, kamp ve piknik alanları, doğa yürüyüşü parkuru ve dinlenme imkanları vardır. Bu nedenle yerli ve yabancı ziyaretçilerin çok sık uğradığı bir merkez durumundadır.

80 metre genişlik ve 25 metre derinliğe sahip olan göl, doğu batı yönünde uzanan bir vadi de yer alır. 900 x 300 metre ölçülerindeki gölün etrafında kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları ile karışık Tabiat harikası gölün rengi zümrüt yeşilidir. Güney kıyısı sarp ve diktir. Kuzey kıyısı piknik amaçlı kullanılmaya uygundur.

Gölde kayık ile tur atılabilmekte ve göl etrafında temiz hava ortamında yürüyüş yapılabilmektedir. Belediye tarafından işletilen orman içi dinlenme tesisleri vardır

Nasıl Gidilir ?

Borabay gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl Merkezine 63 km. ve Taşova ilçesine 15 km. mesafededir. Amasya-Erzincan yolundan dönülür. Gölün kenarına kadar araçla gitmek mümkündür

Adres:

Borabay gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl Merkezine 63 km. ve Taşova ilçesine 15 km. mesafededir. Amasya-Erzincan yolundan dönülür. Gölün kenarına kadar araçla gitmek mümkündür.

Çelebi Mehmet Medresesi

Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan Çelebi Mehmet Medresesi, Cedid Mahallesi’nde olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Medrese, köklü tarihiyle yıl içerisinde Amasya’yı keşfe gelen turistler tarafından ziyaret edilir. 

1415 yılında I. Çelebi Mehmet tarafından inşa ettirilmiş olan yapı, halk arasında Sultaniye Medresesi olarak da anılır. 

Medresenin giriş kapısındaki saat kulesini ise 1866 yılında Amasya mutasarrıfı Ziya Paşa yaptırmıştır. Şehrin sağlam yapılarından biri olan medrese, gezinizin bir parçası olmaya hazır. 

Amasya’nın doğal güzelliğini gözler önüne seren Borabay Gölü’nü, Yeşilırmak’ın üzerinde tarihi gerçekliğini sunan Çağlayan Köprü’yü ve türbeler arasındaki en çok ziyaret edilen Kadılar Türbesi’nü gezinize dahil edebilirsiniz.

Halifet Gazi Türbesi

ürbenin yapım tarihi konusunda birkaç ayrı görüş bulunur. Genel olarak yapım tarihinin 1225 yılı olduğu söylense de türbenin batı cephesinin bitişik bulunduğu, bugün sadece bir kemer sütununun ve türbenin batı duvarında taş kalıntılarının kaldığı medreseyle aynı tarihte ya da daha önce yapılmış olması gerektiği ileri sürülmektedir. Kitabesinden medresenin 1210 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Dolayısıyla türbenin de bu tarihte veya daha önce yapıldığı kabul edilir. Yaptıranı konusunda da farklı görüşler vardır. Ancak genel görüş türbeyi Danişmend emirlerinden Halifet Gazi’nin yaptırdığıdır. Halifet Gazi Danişmend Beyliği’nin ortadan kalkmasının ardından Selçukluların hizmetine girmiş ve 1222 yılında Amasya valisi olmuştur. Daha sonra Erzurum Valiliği de yapan Gazi 1232 yılında bir sefer sırasında ölünce naaşı Amasya’ya getirilerek buradaki türbeye gömülmüştür. 

Kare kaideli, sekizgen gövdeli ve piramidal külahlı türbe ki katlıdır. Yapımında düzgün kesme taş kullanılan türbeye güney cephesindeki basık yay kemerli kapıdan girilir. Yapının sadece bu cephesi süslenmiş, diğer cepheler sade bırakılmıştır. Geometrik düzende işlenmiş zikzaklı bir dış bordür bu süslemelerin çerçevesini oluşturur. Kapı kemerinin üzerinde de yine zikzaklı bir motif bulunur. Kapı mukarnas bir niş içindedir.

Kemer üzeri boşluklar ve dış kenarlarda içleri geometrik geçmeler ve yıldızlarla süslenmiş rozetler görülür. Cephenin üst kısmında ikiz kemerli bir pencere vardır. Sekizgen gövdenin batı cephesinde basık kemerli, doğu cephesinde yuvarlak kemerli birer pencere daha bulunur. Doğudaki pencere de yine üç sıra mukarnaslıdır.Cenazelik olan alt katta doğu batı yönünde yerleştirilmiş mermerden bir lahit yer alır. Lahitin güneye bakan kısmında kıvrık boynuzlu birer koç kafası kabartması görülür. Bunlara dayanan kanatlı eroslar ve medusalarla süsleme devam eder.

Nasıl Gidilir ?

Şehir Merkezinde Gökmedrese yanında ve yürüyüş mesafesindedir.

Adres:

Gök Medrese Mahallesi

Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi

1865 yılındaAmasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1938 yılındaki depremde yıkılmış, 1940 yılında YeniKöprü(Hükümet Köprüsü) yapılırken yenisini yaptırmak düşüncesi ile yıktırılmış,2002 yılında yeniden inşa edilmiştir.        

Amasya’yıişgal etmeyi göze alamayan İngilizler, bu defa şehirde karışıklık çıkartmaküzere faaliyete geçtiler. Mondros Mütarekesi’nin dördüncü maddesini (11)gerekçe göstererek Merzifon’dan iki İngiliz subayı Amasya’ya gelerekcezaevindeki bütün mahkûmların serbest bırakılmalarını yetkililerden istediler.Ancak başta Mutasarrıf Sırrı Bey olmak üzere hapishane müdürü ve komiser İsmailEfendi İngilizlerin isteklerine boyun eğmediler (12). Ayrıca Amasya’dan hemenayrılmaları istendi. Bunun üzerine Amasya’yı terke mecbur kalan İngilizlerbaşlarında İngiliz temsilcisi Solter olduğu halde ertesi günü tekrar şehirdegöründüler. Fakat bu defa Mutasarrıf Sırrı Bey’i tutuklamak üzere gelmişlerdi.

Bu arada Saat Kulesi’nin kapısını kırarak kulenin tepesindenTürk Bayrağını indirip, İngiliz bayrağını çektiler. Bu duruma şaşıranAmasyalılar, olaya tepki gösterdiler. Bundan sonraki gelişmeler şöyledir:         

“Topçu Yüzbaşısı Cevat Bey;   
            
“Biz muharebe meydanlarında bunun için mi cenk ettik?”diyordu. Amasya şehir merkezi kısa sürede olayın yayılmasıyla çalkalanıyor.Saathane önünde toplanan ahali hep bir ağızdan şiddetle protestoya başladı.Durumdan iyice korkan İngilizler Saat Kulesi’nin kapısını tuttular. Kendibayraklarının kuleden indirilmesine engel olmaya çalışıyorlardı.

“Çıkalım paçavrayı yırtalım gardaşlar!” sesleriarasında,           

“Susun, susun… hocaefendiler geliyor” diyebağırıldı. Halk ise hem yol açıyor, hem de “Olmaz, olmaz böyle şey”diyorlardı. Açılan yolda da Müftü Hacı Tevfik Efendi, Kadı Ali Himmet Efendi,Hoca Bahaeddin Efendi ve Vaiz Abdurrahman Kâmil Efendiler “Sakin olalım…sakin olalım” diyerek geldiler. Hepsi de endişeliydiler. Gözyaşlarınıtutamayan Kadı Ali Himmet Efendi:         
          

“Allah büyüktür, bizim gibi asil bir milletin memleketindeböyle âlimler, evliyalar bulundukça, yabancı bayrağı buralardadalgalanamaz.” diye sesini yükseltti. Halkın galeyanı arasında ansızınbeklenmeyen bir uğultu, peşinden de korkuyla oldukları yere yattılar. Kısasüren fırtına, Saat Kulesi’nin tepesinde dalgalanan İngiliz bayrağı’nı paramparça ederek Yeşilırmak üzerine savurup attığını, ayağa kalkan bütün ahaligördüğü zaman sevinç nidaları her yanı sardı. Bütün gözler Saat Kulesi’ninüzerindeki bayrak direğinde birleşti. Tekbir sesleri getirerek ayağa kalkanlarİngiliz bayrağının yerinde olmadığını gördüler. Bir paçavra gibi yırtılıpsulara karışan İngiliz bayrağından geriye sadece boşluk kalmış ve halk Allah’aşükür dualarında bulunuyorlardı.


Halkın âni cesaret bulması ve bayrağın parçalanıp yok olmasıkarşısında korkan İngiliz askerleri geri çekildiler. Kule kapısından kaçanaskerler, Hükümet konağı’na koşarak girdiler. Halk ise Kuleden indirilen TürkBayrağını besmele ve tekbir sesleriyle tekrar yerine çektiler…

Aynalı Mağara

Ziyaret beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 km uzaklıktadır. Kaya mezarlarının en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Yerden dört basamakla çıkılan mezar düz bir kayaya oyulmuştur. Genişliği 9,8 metre yüksekliği 13 metre’dir. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ile yapıldığı görülebilir. Mağaranın dış cephe yüzeyi perdahlanarak parlatılmıştır.

Buraya Aynalı Mağara denmesinin nedeni de, güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasıdır. Bu yapı, M.Ö. 2. yy da Helenistik çağda Amasya’da yaşamış Mitra Rahibi TES’in anıtsal mezarıdır. Mağaranın içinin çok geniş olması ve duvarlarda yer alan renkli resimler ve mağaranın alınlığında yazan “Büyük Rahip Tes” yazısı bu mezarın TES’e ait olduğunu desteklemektedir. 

Mezar odası dikdörtgen biçiminde olup, girişin sağ tarafında mezar nişi ve çukuru (teknesi) bulunmaktadır. Dikdörtgen şeklindeki mezar odasının yüzeyi ikinci kullanım olarak, 11. yy.’da Bizanslılar tarafından keşişhane olarak kullanıldığı ve bu kullanımda yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunmaktadır. Tonoz kısmında altısı sağda, altısı solda olmak üzere on iki havari tasvirleri vardır.

Nasıl Gidilir ?

Şehir Merkezine 3.3 Km. uzaklıkta Ziyaret kasabası İl Emniyet Müdürlüğü yanından başlayan yolu üzerindedir

Kumacık Hamamı

1494 Yılında yapıldığı bilinen Kumacık Hamamı, Amasya Beyazıt Paşa mahallesinde bulunmaktadır.

Kumacık Hamamın kuzey yönündeki soyunmalık kısmına basık kemerli bir kapıdan girilmektedir. Bunun önünde küçük bir de sundurmalık bulunmaktadır. Soyunmalık kare planlı olup, üzeri sekizgen yüksek kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Kasnağın altında Türk üçgenlerinden oluşan bir friz bulunmaktadır. Soyunmalıktan ılıklığa ve sıcaklığa geçilmektedir. Sıcaklık kare planlı olup, köşelerde halvet hücreleri olup, üzeri dört yarım kubbenin desteklediği bir kubbe ile örtülüdür. Bu bölümün sağında üzeri yıldız tonozlu bir mekan, solunda da yine tonozlu tuvaletler yer almaktadır. Külhan kısmı sıcaklığa bitişiktir. Hamamın bütünü üstten kiremitli bir çatı ile örtülüdür.

Kumacık Hamamı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Amasya şehir merkezi içerisinde bulunan Kumacık Hamamı Amasya’yı ikiye bölen Yeşilırmak Nehrinin doğu tarafında Kunç köprüsünün ucunda yer alır. Beyazıd Paşa Camii yakınlarında inşa edilmiştir.

Ulaşım: 

Amasya merkez’de bulunduğu için ulaşımı gayet kolaydır.

Amasya’da Gezilip Görülecek

Toplamda şehir merkezi haricinde 6 adet ilçesi bulunmaktadır ve Karadeniz Bölgesindedir.

Göynücek Merzifon Gümüşhacıköy
Suluova Hamamözü Aşova

Amasya 2014 Sayımlarına Göre Toplamda 321.913 Kişilik bir nüfusa sahiptir.

Kurtuluş savaşının başlangıç temellerini atan amasya, krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkarlar, şairler yetiştirmiş, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde olmuştur.

Dünyanın en güzel Misket elması, kirazı, şeftalisi ve bamyasının üretildiği, tarih ve doğanın birlikte bulunduğu ilginç bir antik kent görmek istiyorsanız sıcakkanlı ve misafirperver Amasya sizi bekliyor.

Turizm bakımdan ilgi gören amasya misafirlerine birbirinden güzel kültürel turizm olarak gezilecek yerler sunuyor.

Yazar AK

Yazar AK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.